آلبوم موسیقی مراسم شادمانی و رقص تالشی
اجراكنندگان موسيقى مراسم شادمانى مجريان موسيقى مراسم عروسى در تالش را مىتوان به دو دسته تقسيم كرد. دستهى اول نوازندگان حرفهاى هستند كه براى اجراى موسيقى به مراسم دعوت مىشوند و به آنها «آشق» يا «سازَنده» گفته مىشود و دستهى دوم زنان ايل و فاميلاند كه اغلب در مجالس زنانه به همراه نواختن دايره و دمبلى (تشت فلزى) ترانه ها را مىخوانند. كلمهى «سازَنده» بيشتر در نواحى جنوبى تالش، از ماسال و شاندرمن تا شفت و فومن، رواج دارد و اغلب به طور خاص در مورد نوازندهى سورنا بهكار مىرود؛ سورنا در تالش با كلمههاى ساز و زرنا شناخته مىشود و سازنده به معنى نوازندهى ساز است. كلمه ى آشق كه در تالش مركزى و شمالى رواج دارد احتمالاً شكلى از نامواژه ى باستانى «اشوك» باشد. (اشوك و اشو در اوستا به معناى مرد مقدس آمده است مانند اشو زرتشت. رك. محمدرضا درويشى. دايرةالمعارف سازهاى ايران. جلد اول. ص۲۲۷. انتشارات ماهور) اين كلمه در تالش به طور عام به نوازندگان و خوانندگانى كه در مجالس عروسى مى خوانند، مى نوازند و از اين راه كسب درآمد مىكنند اطلاق مىشود.
كلمه ى «موطريب» (مطرب) نيز در گذشته در منطقه كاربرد داشته است كه به مرور زمان به دليل برخى عقايد مذهبى بار معنايى منفى يافته است.
رقص تالشىرقصهاى تالشى در مناطق مختلف تالش اشكال گوناگونى دارند. اين اشكال بيشتر توسط زنان حفظ شده اند و نگارنده با رقصى كه خاص مردان باشد برخورد نكرده است بهطور كلى در تالش مردان كمتر تمايل به رقصيدن دارند.
اين رقصها در مراحل مختلف عروسى متفاوتند به طور مثال:
۱. «كَترا وشتن» رقص با نوعى قاشق چوبىست؛ زمانى كه عروس را سوار بر اسب به منزل داماد مى آورند، قبل از اينكه پياده شود، يك نفر با دو كترا درحالى كه كتراها را به هم مىزند مى رقصد تا كتراهاى چوبى شكسته شود و آن را بالاى سر عروس پرت مىكند.
۲. »خنه دوش» (حينا وشتن) رقص با حنا را در شب حنابندان با ظرف حاوى حنا انجام مىدهند.
۳. مجمَه دوش: رقص با مجمه (سينى بزرگ حاوى ميوه، سبزه، شيرينى، پارچه و غيره) را با گذاشتن مجمَه بر سر و در هنگام آوردن عروس به منزل داماد و در مراحل مختلف عروسى انجام مىدهند.
۴. چرا وشتَن: اين رقص بيشتر در تالش جنوبى رواج دارد و با گذاشتن چراغ روشن (چراغ نفتى) بر سر مى رقصند. حفظ تعادل در اين رقص و در مجمه وشتَن، رقص با مجمه، بسيار هنرمندانه و جالب است.
۵ . رقص جمعى: رقصهاى تالشى به صورت تكى و دو به دو انجام مىشوند. البته تعداد رقصكنندگان زياد است، ولى نگارنده با رقص گروهى همانند رقص هاى كردى در تالش جنوبى و مركزى برخورد نكرده است؛ تنها در تالش شمالى (آستارا و لنكران) نوعى رقص گروهى را در روستاى سپاردى لنكران ديده است كه پنج زن همراه نواختن دايره و خواندن دسته جمعى مى رقصند.
تاریخ انتشار: [21/10/1386]
خواننده: استاد قسمتخانی
دایره (دیاره): استاد محمد قاسمی
تمبوره و همخوان:آرمین فریدی هفتخوانی
همخوانی و خله: هومن فریدی هفتخوانی
منبع: موسسه فرهنگی هنری ماهور
همخوانی و خله: هومن فریدی هفتخوانی
منبع: موسسه فرهنگی هنری ماهور
لینک های دانلود::Download Links
هیار هیار-کیله لی جان - بندون بندون
نظرات شما عزیزان:
همشون قشنگ و زیبا بودن:
).gif)
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
پاسخ:چشاتون قشنگ می بینه
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
.gif)
پاسخ:چشاتون قشنگ می بینه
ادامه مطلب